Csehország

HungaryCsehország

Az országról

Csehországban fenséges kastélyok, színes programok, csodálatos gyógyfürdők és sportok közül válogathatnak az ideutazók. Természetesen közben végigkóstolva  az utánozhatatlan cseh söröket, a a régmúlt idők stílusait és a modern építészet jegyeit ötvöző, varázslatosan romantikus hangulatú településeken. Festői vidékei télen és nyáron egyaránt vonzzák a  túrázás szerelmeseit, akár két lábon, akár két keréken. Lehet, hogy egy élet is kevés mindezt felfedezni? 

 

overview

Prága

Aki jó sört szeretne inni, nem fog csalódni Prágában. A cseh főváros persze jóval többet kínál a kiváló söröknél: lenyűgöző hidak, kis utcák és terek emelik a világ leghangulatosabb fővárosai közé. Az egyik legnépszerűbb séta a Prágai várból vezet a Károly hídon keresztül az Óváros térre. A vár hatalmas, könnyű belefeledkezni három udvarába és 60 épületébe. Mind közül a legjelentősebb, az egykor a cseh fejedelmek és királyok rezidenciájaként szolgáló Hradzsin, amely 1918-tól a köztársasági elnök székhelye. A várost átszelő Moldva fölött Prága egyik szimbólumán, a Károly hídon érdemes átkelni, ami nem mellesleg Európa egyik legrégebbi kőhídja. A túloldalon szűk utcácskákon át érkezhetünk meg az Óváros térre, amelynek egyik különlegessége a városháza oldalában 1410 óta működő óramű, az Orloj. Másik lenyűgöző látványossága az épületek fölé magasodó gótikus Týn-templom. Gótikus szépségből még többet is találni a városban, ilyen például a Lőportorony vagy éppen a Jindřišská-torony.

Týn-templom, Prága

Kulturális kincsek

Csehországban több mint kétszáz várat és kastélyt sikerült jó állapotban megőrizni. A Moldva völgyében fekvő Český Krumlovban áll Dél-Csehország legnagyobb várkastélya: egy reneszánsz épületegyüttes, jellegzetes, kör alakú toronnyal. Prágától 50 km-re található Csehország egyik leglátványosabb, épen maradt gótikus erődje, az 1300-as években emelt Karlštejn vára. IV. Károly itt őriztette a német-római császári és a cseh királyi koronát, valamint a koronázási ékszereket. A Brno városa felett emelkedő középkori erődítményt, Spilberk várát csak Mátyás király és Napóleon katonái tudták bevenni. Dél-Morvaországban található a lednice-valticei kultúrtáj, az Európa kertjeként is emlegetett angolpark és természetvédelmi övezet, és benne a Liechtenstein grófok mesés palotája, a Lednicei kastély. A Prágai vár kihagyhatatlan, de a lenyűgöző parkkal rendelkező Hluboká kastély, a 12. századi Křivoklát vár és a magas sziklára épült, 800 éves Pernštejn kastély is megér egy kirándulást.   

Lednicei kastély

Egészségturizmus és wellness

Az egykori Monarchia klasszikus üdülőhelyei – mint Karlovy Vary, Mariánské Lázně és Janské Lázně – ma is kedvelt csehországi fürdővárosok. Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította 1370-ben, a települést is róla nevezték el Karlsbadnak. A környék gyógyhatású vizeit már a 16. század eleje óta ismerték, de az igazi fürdőélet csak a 18. században, az impozáns paloták és fürdőházak felépülésével indult virágzásnak. Mariánské Lázně egy gyönyörű parkok és erdők szomszédságában elterülő gyöngyszem, ahol mintegy száz gyógyforrás tör fel a mélyből. Az üdülő olyan hírességeket látott vendégül az idők során, mint Goethe, Mark Twain, Freud, Strauss és Nietzsche. A Boscolo Prague Wellness & Spa szintén kedvelt célpontja az országba érkezőknek. A „Beer Spa” kategóriában pedig igen népszerű a prágai Pivni Lazne Spa Beerland, amelyben különleges fürdőélmény várja az idelátogatókat: nagy kádakban heverészve lehet sörözni, és ha valaki arra vágyik, akár szó szerint fürödhet is a sörben.

Karlovy Vary

Aktív kalandok

A cseh természet rengeteg rejtett kincset kínál. Az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb úti cél az adršpachi és a teplicei homokkő-birodalom, amelyeket a Farkas-szurdok köt össze. Hatalmas sziklatornyok között visz az utunk, melyeknek mind különböző neve van. Az ösvényeket gyakran váltják fel pallók és létrák, amelyek külön izgalmat csempésznek a túrába. Érdemes felkeresni Hrenskót is, ahol régi, gerendavázas, sziklafalaknak támaszkodó házak várják a látogatókat, de itt található Európa legnagyobb homokkő boltíve is. Brno környékén a Morva-karsztvidék és a Punkva-barlang kápráztat el bennünket. Biciklitúrákat is szervezhetünk, például a délnyugati fekvésű Třeboňból, ahonnan csillagtúraszerűen juthatunk el egy nap alatt Jindřichův Hradecbe, ahol az ország harmadik legnagyobb palotája is áll. Prága a futás szerelmeseit is várja: áprilisban a félmaratonon vagy májusban a maratonon, ismerhetik meg a gyönyörű cseh fővárost.

Adršpach sziklaváros

Gasztronómia

Prágában jelenleg két Michelin-csillagos étterem várja a vendégeket: a La Degustation Boheme Bourgeoise és a Field. Mindkettőben a kreativitásra és a magas minőségre fektetik a fő hangsúlyt. A környéken egymást érik az autentikus sörözők, például az U Hrocha, amely egy puritán, régi hangulatú hely, és sokan nem is csak a sörért, hanem magukért a sörkorcsolyákért látogatják. Prága utcáin sétálva, szinte minden sarkon kipróbálhatjuk a helyi kolbászt, természetesen mustárral és friss kenyérrel. A Klášterní Pivovar különleges, a fenyőfák tűleveleitől zöldes árnyalatban pompázó, közel 8 százalék alkoholtartalmú karácsonyi sörét is érdemes megízlelni. A helyi piacon, a Prága Marketen nemcsak friss zöldség, gyümölcs, termelői sajtok és halas pultok várnak ránk, de az utóbbiaknál helyben fogyaszthatunk osztrigát is. Az éttermekbe betérve pedig kóstoljuk meg a csehek kedvenc köretét, a knédlit, vagyis a gőzben főtt gombócot, és édességként ennek jellegzetesen édes, töltött, kelt tésztából készült változatát.

Családbarát élmények

Csehország egyik lenyűgöző tájegysége, a Morva-karszt ideális helyszín a családosoknak: területén ezernél is több barlang ismert, illetve erdei túrákat és kirándulásokat is szervezhetünk ide. A közel 80 km2-nyi területen húzódó Cseh Svájc Nemzeti Park festői tájaival, szurdokvölgyeivel, meghitt falvaival, kilátóival, vízeséseivel varázsolja el a látogatókat. A Csehország északi részén elterülő Óriáshegység – csehül Krkonoše – a Szudéták részét képezi, kirándulásra és síelésre is nagyszerű lehetőségeket kínál, ahogy Hrubá Skála sziklás környéke is remek túraterepnek számít. A táj szépségei mellett a városok is vonzók. Český Krumlov egyenesen olyan, mint egy szépséges ékszerdoboz. A gyerekek több kedvelt cseh fürdővárosban is pancsolhatnak: Mariánské Lázně, Janské Lázně vagy épp Karlovy Vary, az ország legnagyobb gyógyfürdőhelyei, mind kiváló választás. Európa egyik leghíresebb állatparkja, a Dvůr Králové-i Állatkert pedig mindig tökéletes programot kínál a család minden tagjának.

Pravcicka Brana kőhíd