A 2021-22-es elnökség

A Visegrádi Együttműködést évente változó elnökség koordinálja. 2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország hatodik alkalommal látja el az elnökségi feladatokat. 

 

A magyar elnökség mottója „V4 – Indítsuk újra Európát”. Elnökségünk a térségi sikeres járványkezelés után Közép-Európa és ezzel az EU sikeres újraindításához kíván hozzájárulni, a gazdaság, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. Ezzel célunk elősegíteni, hogy a visegrádi országok a pandémia utáni világgazdasági változások nyertesei közé tartozhassanak.

Orbán Viktor Miniszterelnök átveszi a Visegrádi Négyek elnökségét Lengyelországtól, 2021. június 30-án, Katowicében.

Az elnökség programjának első pillére a Stabilitás. Ennek lényege az EU-n belüli koordináció a kontinens stabilitása, biztonsága érdekében. Folytatjuk az Európa jövőjéről szóló párbeszéd és az uniós politikák közös alakítását. Kiemelt cél a migráció és más kihívások kezelése, a hagyományosan erős védelmi- és belügyi együttműködés folytatása, válságkezelési képességeink erősítése.

 

A második pillér az Újranyitás, vagyis a gazdaság és a társadalmi élet újraindításának támogatása régiónkban. Megosztjuk elképzeléseinket az európai uniós fejlesztésekről, a zöld és a digitális gazdasági átmenetről, a sikeres energia- és klímapolitikáról. Folytatjuk a tágabb térség közlekedési összeköttetéseinek fejlesztését, beleértve a közép-európai nagysebességű vasúti hálózat előkészítését. A korábbi alapokra építve lendületet adunk a közös digitalizációs és innovációs projekteknek, a startup vállalkozók együttműködésének. A társadalmi nyitás területén erősítjük turisztikai kapcsolatainkat, és az oktatási, kulturális és sportügyi együttműködést.

 

 

Harmadik kiemelt célkitűzésünk a Partnerség, ami a más országokkal való V4+ együttműködések erősítését jelenti. Ez különösen fontos a pandémia után újrainduló diplomáciai életben. A V4-ek két fő külpolitikai célja hagyományosan a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országainak támogatása. Emellett európai és globális partnereinkkel folytatjuk a párbeszédet a világszintű kihívások, mint a migráció vagy a klímaváltozás kezeléséről, valamint a közös projekteket, pl. a tudomány és technológia területén. A határvédelmet és a helybeni segítségnyújtást célzó marokkói és líbiai V4 fejlesztési projektek folytatásával erősítjük a V4-ek globális felelősségvállalását.