Lengyelország

HungaryLengyelország

Az országról

Lengyelországban minden megvan, amit csak egy utazó kívánhat. Itt láthatjuk Közép-Európa legnagyobb homokdűnéit, itt található a kontinens legnagyobb tóvidéke, valamint a világ legöregebb olajkútja. Lengyelországban játsszák újra a középkori Európa legnagyobb csatáját, ahogy itt látható a leghosszabb, fából készült móló is. Lengyelországban az a legjobb, hogy mivel megvan benne minden, számtalan olyan dolgot és helyet találhatunk itt , amelyekről eddig fogalmunk sem volt – indulhat a felfedezés? 

overview

Varsó

Már régebben is gyakran hivatkoztak úgy Varsóra, mint a Kelet Párizsára, ma pedig valósággal lüktet benne az élet. Sorra nyílnak a társasági élet színterei, a jobbnál jobb kraft sörözőktől kezdve, a kávézókon és klubokon keresztül, a finomabbnál finomabb fogásokat kínáló éttermekig. Sőt, a városnak még külön vegán negyede is van. Ha sétálni indulunk, az óvárosban érdemes megnézni a királyi palotát, a Szent János-katedrálist, majd végigmenni a Királyi Úton. Európa egyik legszebb ligetében, a Lazienki Parkban, egy apró szigeten csodálhatjuk meg a Lazienki palotát, melyet az utolsó lengyel király, II. Szaniszló Ágost építtetett át pavilonból nyári palotává. A központban álló, viharos múltú, 237 méter magas Kultúrpalota tetejéről remek kilátás nyílik a városra.
Ha az időjárás nem kedvezne a kirándulásnak, számos múzeum vár bennünket, például a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, vagy a szocialista időkben használt neonreklámokat felvonultató Neon Múzeum.

Varsó

Kulturális kincsek

Krakkó – Lengyelország második legnagyobb városa – valaha a lengyel királyok székhelye volt, ma pedig valódi kulturális központ. Itt található a Wawel, amely a lengyel királyok koronázó- és lakhelye volt, az impozáns Mária-templom, a Főtér (amely a maga nemében a legnagyobb volt a középkori Európában), valamint a Kazimierz. Ez Krakkónak egy egészen egyedülálló negyede, amely régen különálló zsidó város volt. Malbork téglavára, amely korábban a Német Lovagrend székhelye volt, ma már a Világörökség része. Gdańsk meseszép óvárosa történelme, macskaköves utcái és reneszánsz homlokzatú házai miatt népszerű. Számos lengyel várban ismerkedhetünk meg közelebbről a lovagkultúrával - legtöbbjükben rendszeresen tartanak bemutatókat és várjátékokat. Kórnik, Kozłówka, Łańcut és Wilanów mellett Pszczyna egyike azon lengyel palotáknak, amelyek megőrizték eredeti belterüket is. Természetesen a középkori Európa legnagyobb várát, Krzyżtopórt sem érdemes kihagyni.

Gdansk belváros

Egészségturizmus és wellness

Az ország gyógyító forrásokban bővelkedő területein már a 18. században létrejöttek az első gyógyüdülők, és a gyógyulni vágyók ma is rendkívül gazdag kínálatból válogathatnak. A dél-lengyelországi Ustron sóforrásokkal, fürdőkkel és iszappakolásokkal várja az idelátogatókat. Látványos történelmi helyszín Kamień Śląski, amelynek különleges kastélya mellé épült a Sebastianeum Silesiacum gyógyüdülő. Az intézmény az itt feltörő, gyógyító hatású oligocén vizekkel kényezteti vendégeit. Roztocze-n található a Horyniec-Zdrój, amely az egyik leghatásosabb gyógyiszappal rendelkezik a kontinensen. A lengyel uralkodók is gyakran látogattak ide, a fáma szerint „a királynő a kezelések után szép, a király pedig bátor volt”. Lengyelországban járva érdemes ellátogatni a helyi sípályák közelében fekvő Terma Bukovina Tatrzanska élményfürdőbe, az izgalmas programokat kínáló zakopanei Aquaparkba, vagy a csúszdákkal felszerelt Terma Baniába és a Tropikana Water Parkba is. 

Visztula folyó, Ustron

Aktív kalandok

Az ország egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja a Magas-Tátrában található Halas-tó, ahonnan számos turistaútvonal ágazik szét, innen indulnak a Lengyel-Tátra legjobb mászóútvonalai is. Aki izgalmas sziklaképződményekre, egy valóságos sziklalabirintusra kíváncsi, annak a Góry Stolowe Nemzeti Park Bledne Skaly nevű rezervátumát, illetve a Szczeliniec Wielki csúcsot javasoljuk. Két kerékkel is érdemes bejárni az ország egyes részeit, például Gdansk és Gdynia között a tengerparton másfél-két óra alatt könnyedén teljesíthető kerékpárút vezet. További kihívásként télen-nyáron evezhetünk a Krutynia folyón, amely egyike Európa legszebb vízi útvonalainak: vadregényes erdőségeken, egy különleges tavon és tájvédelmi körzeten is keresztülvezet. Aki pedig még tovább feszegetné teljesítőképességének határait, részt vehet a lengyeleknél is egyre népszerűbb jégúszáson, az éppen csak nulla fok fölötti vízhőmérsékletű tavak egyikében.

Asztal-hegység (Góry Stołowe)

Gasztronómia

Lengyelország jelenleg egyetlen Michelin-csillagos étterme, a Bottiglieria 1881, Krakkóban található.
Igazi kortárs fine dining élményt kínál, és olaszos hangzású neve ellenére modern és nagyon szerethető lengyel ételekkel várja vendégeit. A szintén krakkói Pod Baranem étterem a tradicionális fogások otthona, de gluténmentes ételekből is igen széles a kínálata.

A település óvárosában egymást érik az utcai perecárusok, akik különböző ízesítésű perecekkel (mákos, sós, sajtos, szezámmagos) várják a turistákat. Az országot járva érdemes felfedezni az általában erősen szalmasárga árnyalatúra füstölt juhsajtok sajátos ízvilágát. Krakkó zsidó negyedének központjában található a Plac Nowy, ahol igazi lengyel street food-ot lehet kóstolni, mint például a zapiekankát, amely egy óriás méretű melegszendvics gombával és paradicsomszósszal. Az édesszájúak Krakkóban és Varsóban is megtalálják az 1851-ben alapított legendás csokoládéüzleteket, ahol mennyei csokoládék, pralinék és kekszek készülnek.

 


Családbarát élmények

A Mazuri-tóvidék hatalmas édesvíz-rendszer: 45 tó, 12 csatorna és 8 folyó alkotja, a régió egyik legnépszerűbb turistacélpontja. Bejárható kajakkal, kenuval, vitorlással, de családi gyalogtúrára, kerékpáros kirándulásra is ideális. A Balti-tenger partján fekvő Slowinski Nemzeti Park különlegességei a vándorló homokdűnék, amelyek magassága akár a 40 métert is elérheti. Gyermekeknek is nagy élmény a buckákon bukdácsolva körbejárni. Krakkóhoz közel, Wieliczka településen található a 13. század óta működő, egyedülálló sóbánya, ahol mindent sóból faragtak ki, még a kápolnát is. A természetjárók nagy kedvence a Białowieża-erdő, amely Európa utolsó síkvidéki őserdeje, fantasztikus bölényrezervátummal. A Magas-Tátrában nyáron túrázásra, télen szánkózásra, síelésre csábít az ország ”téli fővárosa”, Zakopane. Gdańskban tengeri hajózásra indulhatunk, és a környező strandokon lazíthatunk. Lengyelország legnagyobb kalandparkja, Energylandia pedig minden korosztálynak számos attrakciót kínál.

Energylandia, Zator