Magyarország

HungaryMagyarország

Az országról

Magyarország világörökségi helyszínekkel tarkított, lüktető hangulatú fővárosa és varázslatos vidékei, étvágygerjesztő konyhája és népi hagyományai mindenki számára életre szóló élményeket kínálnak. Sokan a vizek országának is hívják, hiszen itt található Közép-Európa legnagyobb tava, és megannyi meleg vizű gyógyforrás, amelynek köszönhetően ez a Kárpát-medencében található kis ország valódi gyógyfürdő-nagyhatalom. Egész évben egymást érik a különböző fesztiválok, amelyek közül egész egyszerűen nem lehet rosszul választani – csak ott kell lenni.

overview

Budapest

A Budai-hegység ölelésében fekvő, történelmi hangulatú Budapesten rengeteg élménnyel gazdagodhatunk. Látványos világörökségi helyszíneket ismerhetünk meg, kezdve a Budai Várral és a várnegyed barokk épületeivel. Mielőtt a Margit-hídon átkelnénk a túlpartra, sétáljunk a Margitsziget árnyas fái alatt, majd folytatva utunkat a hídon a folyó két partját és a Parlamentet is megcsodálhatjuk. A neoreneszánsz palotákkal díszített Andrássy úton egészen a Hősök teréig sétálhatunk – ahol velünk szemben felsorakoznak a magyar történelem legfontosabb alakjai, egy gigantikus szoborcsoport formájában. A tér két oldalán kulturális időutazásra invitál a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum, pihenésként sétálhatunk a Városligetben vagy csobbanhatunk a Széchenyi gyógyfürdő vizében. A műemlékfürdőkben gazdag városban terápiás céllal vagy kikapcsolódásként felkereshetjük például a patinás Gellért, vagy az egykori törökfürdőket megidéző Rudas gyógyfürdőt is. Szakrális emlékek tekintetében egyértelműen kihagyhatatlan a Vár ékességének számító, gótikus Mátyás-templom, a város szívében álló, monumentális Szent István Bazilika, valamint hatalmas, mór stílusú Dohány utcai zsinagóga, amely Európa legnagyobb működő zsinagógája.

Budapest

Kulturális kincsek

Magyarország világörökségi helyszínei közé tartozik a budapesti Duna-part impozáns fővárosi látképe és a Budai Várnegyed, valamint a pesti oldalon az Andrássy út és történelmi környezete. Hollókő ófaluja – ahol sikerült megőrizni a 17–18. században kialakított tradicionális falusi építészetet, kultúrát – és táji környezete is Világörökségnek számít, akárcsak az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete. A pécsi, 4. századi ókeresztény temető (nekropolisz) sírkamrái szintén kiemelkedő látványélményt nyújtanak.
Magyarországon egész évben rengeteg program, rendezvény és kulturális fesztivál várja az idelátogatókat. Emellett országszerte nagyszerű állapotú, gyönyörű kastélyokat fedezhetünk fel, így például a magyar Versailles-nek is nevezett fertődi Esterházy-kastélyt, az ország egyik legnagyobb barokk kastélyát, a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, vagy épp a 18. században épült keszthelyi Festetics-kastélyt. Az ország várakban is bővelkedik, Észak-Magyarországon például mindenképp érdemes meglátogatni Boldogkő, Füzér, Regéc és Sárospatak várait.

Füzéri vár

Egészségturizmus és wellness

Magyarország balneológia adottságai világszerte egyedülállóak, gyógyhatású termálvízkészletének és sokszínű fürdőkínálatának köszönhetően méltán vonzó úti cél azok körében, akik terápiás céllal vagy kikapcsolódni érkeznek ide. Az ország gazdag történelmi örökségének köszönhetően a fővárosban és vidéken is eredeti törökfürdőket csodálhatunk meg, amelyek közül kiemelendő az Irgalmasok Veli Bej Fürdője és az egri Török Fürdő. Budapest 1934 óta számít hivatalosan a fürdők fővárosának, ugyanis itt található a legtöbb termál- és gyógyvízkút a világ fővárosai közül. Már a török időkben is épültek itt fürdők, például a Veli Bej, a Király és a Rudas. A legismertebb ma is működő budapesti helyszínek: a Széchenyi, a Gellért és a Szent Lukács. A vidéki városok közül jelentős termálvizes üdülőhely Hajdúszoboszló, a több ezer éves, tőzegfenekű Hévízi Gyógytó, illetve Zalakaros. A sárvári gyógyfürdő, Harkány, Bükfürdő, Miskolctapolca, Gyula, valamint a Sóstógyógyfürdő Nyíregyházán szintén népszerű helyszínek a gyógyulni vágyók körében.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Aktív kalandok

Magyarország adottságai vitathatatlanul kedveznek az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek – egy igazi, átmozgató kalandra az ország szinte bármely táján lehetőség nyílik. Kerékpárral például a vízparton, hegyek lábánál, szőlősök és nyaralók mellett tekerhetjük körbe a Balatont, több mint 200 kilométernyi bicikliúton. Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó körül is jó minőségű, kiépített bringaút kínál tartalmas időtöltést, útközben strandokkal, Európa legnagyobb édesvízi akváriumával és gazdag madárrezervátummal. Az ország tavain és folyóin természetesen csónakban evezve is gyűjthetjük a természetközeli élményeket, vagy ha éppen túracipőre váltunk, akkor az északi tájakon végighaladó vadregényes, 1100 kilométer hosszú Országos Kéktúra útvonala is számtalan csodával vár bennünket. Csodákból persze sosem elég, ezért is érdemes az ország új látogatóközpontjait felkeresni, például a Kis-Balatonnál, Hegyestűnél vagy éppen a Lóczy-barlangnál. Szinte az egész ország szabadon belovagolható, és számos bringapark, valamint via ferrata útvonal kínál változatos sportolási lehetőségeket.   

Badacsony

Gasztronómia

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan formálódva teremtette meg sajátos gasztronómiai világát. Egyediségét a sokféle alapanyag és a jellegzetes fűszerezés határozza meg. Az egyik legfontosabb hozzávaló a mangalica sertés, amely méltán került be a hungarikumok sorába. A belőle készült finomságok ma már a nemzetközi gasztrokultúrában is népszerűek. A libamáj és a kacsamáj szintén magyar különlegesség, igazi ínyencségnek számít a hazai és az idelátogató vendégek asztalán. Az ország természeti adottságainak köszönhetően a helyi gasztronómiában a vadhúsokból készült ételek is előkelő helyet foglalnak el. Szinte nincs olyan magyar étel, amelynek összetevői között nem szerepel a fűszerpaprika. A hagyományos fűszer szintén hungarikum, sajátos pikáns ízt és élénk színvilágot kölcsönöz az ételeknek. Ha a magyar konyháról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a borokat sem. Magyarország tradicionális bortermelő ország, érdemes belekóstolni Tokaj, Villány és Badacsony borvidékeinek gazdag kínálatába.

 

Családbarát élmények

Magyarország minden évszakban bővelkedik gyerekeknek szóló programokban. Kisvasutazni több helyen is lehet, Budapest erdős részén például a Gyermekvasúton, ahol külön kuriózumként gyermekek látják el a vasutasok felelősségteljes munkáját Szilvásváradon az ország legmeredekebben közlekedő kisvasútján lehet robogni, de a Mátravasút és a lillafüredi kisvasút pályája is mesés látnivalókat tartogat. A nagybörzsönyi kisvasút vonalán szintén gyönyörű táj várja a látogatókat. Az élővilág iránt érdeklődők Nyíregyháza-Sóstón, Veszprémben, Győrben és Budapesten egyaránt megannyi egzotikus fajjal ismerkedhetnek meg az óriási területű állatkertekben. Lazításként pedig rengeteg szabadvízi strandon lehet nagyokat csobbanni a Balatonnál, a Tisza-tónál vagy éppen a Velencei-tó partján. Aki pedig még több izgalomra vágyik, azt számos kalandpark várja a Balaton körül és az északi hegyekben.

Írott-kő