Szlovákia

HungarySzlovákia

Az országról

Szlovákiában a természeti ékkövektől a történelmi műemlékeken, a gazdag népművészeten és a folklóron keresztül, a sokféle szórakozási lehetőséget kínáló, nyüzsgő városi utcákig szinte  mindent megtalálni. 21 turisztikai régió vár itt, köztük a főváros, Pozsony és környéke, a fenséges Tátra, a világ egyik legnagyobb várával büszkélkedő Szepes, a hagyományos folklórt őrző Árva és Liptó, valamint a természet felejthetetlenül gyönyörű tája, a Szlovák Paradicsom. Egy biztos: az ország szépsége és egyedülálló hangulata mindenkit elvarázsol!

overview

Pozsony

Pozsony lenyűgöző Óvárosába a város egyik legrégebbi épületén és egyetlen, ma is álló óratornyán, a Mihály-tornyon keresztül érdemes besétálni. A barokk paloták kedvelői megcsodálhatják a Pálffy-palotát, aki pedig klasszicista remekeket nézne, ott találja a szomszédban a Zichy-palotát, vagy a közeli Prímáspalotát. Ez utóbbi Szlovákia egyik legszebb klasszicista palotája, melynek Tükörtermében írták alá az austerlitzi ütközetet követő békeszerződést. Egy finom sztrapacska és egy kitűnő szlovák sör után felkereshetjük a Grassalkovich-kastélyt, újabb nevén az Elnöki Palotát, mely 1760-as elkészülte után hamar a zenei élet központja lett - Joseph Haydn itt mutatta be több művét is. Kihagyhatatlan továbbá a szecessziós Kék templom, valamint a Duna menti dombon fekvő vár, ahol a Szlovák Nemzeti Múzeum állandó kiállításai tekinthetők meg. A libegővel is megközelíthető, 200 méter magas Kamzik tévétorony tetejéről pedig jó időben akár a környező országokig is ellátni.

Pozsony

Kulturális kincsek

A Komáromi vár és hatalmas erődrendszere a Duna két partján fekszik, akárcsak maga a város. A Pozsonyi vár 1811-ben szinte teljesen leégett, százötven évig romos állapotban állt, de napjainkra ismét régi fényében tündököl. A meredek sziklára épült Trencséni vár egy igen látványos erőd, és egyben Európa egyik legnagyobb területű vára. A Bajmóci várkastélyt sokan a kontinens legszebb kastélyának tartják: a mellette lévő tóval, erdőséggel teljesen olyan, mintha egy Disney-rajzfilmből került volna elő. Alatta cseppkőbarlang rejtezik: egy igazi mesevilág. Orava vára az Árva folyó felett, egy sziklaszirtre épült. A Füleki várból a panorámát, mellette a városközpontot lehet megcsodálni. Krasznahorka vára az egyik legjobb állapotban fennmaradt felvidéki erődítmény, konyhája és fegyvergyűjteménye eredeti állapotában látható. A Szepesi várnál is érdemes megállni, míg a gótikus-reneszánsz Zólyomi vár kiállításokkal és látványos várjátékokkal várja látogatóit.

Bajmóci várkastély

Egészségturizmus és wellness

Szlovákia ásványvízforrások és gyógyvizek szempontjából gazdag ország. Legjelentősebb fürdővárosa Pöstyén, amely geotermális gyógyvizének és gyógyhatású kénes iszapjának köszönheti hírnevét. Trencsénteplic az ország legrégebbi fürdője - kénes gyógyvize és gyönyörű környéke miatt népszerű. A szintén nagy múltú Bártfafürdőt festői környezete és a magas színvonalú gyógyászati szolgáltatásai teszik különlegessé. A világ minden tájáról várja vendégeit Büdöskő gyógyfürdője, amely már kétszáz éve üzemel. A gyűgyi termálforrás pedig egyedülállóan magas széndioxid és hidrogén-szulfid tartalmú vizével csábítja a gyógyulni vágyókat. Poprád város élményfürdő komplexuma, az AquaCity egész évben nyitva tart, a Besenova (Besenyőfalvi) Termálfürdő a közeli sípályákról érkezve ideális helyszín egy sporttal töltött nap levezetésére. A közkedvelt podhájskai termálfürdőt sós vize miatt „kis szlovák tengernek” is hívják, a zöldövezetben fekvő dunaszerdahelyi termálfürdő kültéri és beltéri medencékkel is várja látogatóit.

Bardejov Spa fürdő

Aktív kalandok

Szlovákiában gyönyörű völgyeket és hegycsúcsokat találni, hiszen az ország a Kárpátok hegyvonulatain fekszik. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban található Suchá Belá szurdokban egymást érik a szebbnél szebb vízesések, melyek mellett, alatt, között doronglétrahidakon, sziklahágcsókon és sziklafalra szerelt vaslétrákon lehet haladni. Izgalmas terep a Sólyom-völgy is, benne a 72 méter magas Fátyol-vízeséssel. Könnyebb kirándulást ígér az egymástól mindössze öt kilométerre lévő Csorba-tó és Poprádi-tó közötti séta, csodás hegyvonulatokkal a háttérben. A szlovákiai bicikliutak inkább azoknak szereznek örömet, akik nem riadnak meg az emelkedőktől, szeretnek gyönyörködni a dombokban, hegyekben és fenyvesekben. A liptószentmiklósi víztározó körül viszont már könnyebb tekerni, ott ráadásul aquapark, állatkert, szórakoztatópark is vár minket. Szlovákia domborzatából fakadóan nagyszerű síterepeken is csúszhatunk, például az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban, Chopoknál és Donovalynál is.

Poprádi-tó

Gasztronómia

A Magas-Tátrában található Grand Hotel Bellevue éttermi kínálatában kézzel készített tészták, valamint jellegzetes szlovák hal- és szárnyasételek is szerepelnek. Pozsony egyik legjobb étterme, a Fou Zoo, amelynek séfje, Ichiro Kubota a japán ízeket szabja át apró változtatásokkal a helyiek ízlésére. Szintén Pozsonyban áll a Tržnice, a régi piacok hangulatát idéző vásárcsarnok, ahol a környék őstermelői örvendeztetik meg a vásárlókat egyedi, házias ételeikkel. Augusztusban érdemes ellátogatni a Galántai Vásárra is, ahol szaftos pecsenyék százait kóstolhatjuk meg, csábító házi zsemlékben. Szlovákiában járva mindenképpen érdemes kipróbálni a legtipikusabb szlovák nemzetei ételt, a sztrapacskát, azaz a juhtúróval és szalonnával megszórt galuskát, valamint a házilag készített parenyica sajtot és a kolbászos káposztalevest. Advent idejére is jut finomság: a pékségekben ekkor kapható a potica, vagyis az édes, vagy sós változatban egyaránt elkészíthető kalács.

Családbarát élmények

Szlovákia magas hegyei, vadregényes völgyei, erdei ösvényei tartalmas túrákra csábítanak: gyerekekkel különösen érdemes megállni olyan váraknál, mint a szepesi, a krasznahorkai, a dévényi, a somoskői vagy a bajmóci. Télen számos remek síterep nyújt lehetőséget az aktív szórakozásra, tavasztól több vízipark csábít (az Aqualand Besztercebányánál, a pati termálfürdő vagy a Funny Park Pöstyénnél), nyáron pedig csónaktúra, rafting és sétahajózás is lehet kellemes családi program. Gyerekekkel szuper választás bejárni a pozsonyi állatkertet, amelynek része a Dinópark is – itt dinoszauruszok életnagyságú makettjei  nyűgözi le a látogatókat. Nyitrán a várnegyed kínál vonzó és színes programlehetőségeket, Selmecbánya történelmi belvárosának bejárása után pedig kirándulhatunk, túrázhatunk egy jót a szépséges környéken.

Szepesi vár